Párkapcsolati problémák

  • Párkapcsolatok kialakításával, fenntartásával kapcsolatos nehézségek

    klinikai szakpszichológus - kapcsolati problémák

    Kayla Aguiar képe a Pixabay -en.

  • Konfliktusokkal terhelt párkapcsolatok

Csak néhány a gyakran előforduló párkapcsolati problémák közül. Én abban tudok segítséget nyújtani, hogy többet megtudjon arról, Önnek mi része van abban, ahogyan a kapcsolata működik. Hogy milyen belső elakadások, saját családból hozott rossz minták vetnek árnyékot felnőtt férfi/ női mivoltára.

Családi kapcsolati problémák

Szüleinkkel, testvéreinkkel való konfliktusaink alapvetően meghatározzák, kik és milyenek leszünk. Tetszik vagy sem, de mire felnövünk, húsunkká-vérünkké válik az a család, amelyben felnövekedünk. Felnőttként azonban lehetőségünk van arra, hogy jóval nagyobb mértékben alakítsuk anyánkkal, apánkkal, testvéreinkkel való kapcsolatunkat: felnőtt-felnőtt partneri viszonyt alakítsunk ki. Ha pedig ezt nem lehet, akkor megtanuljunk minél kevesebb bűntudattal és gátlással élni, és szabályozni a családunkkal való kapcsolat milyenségét, távolságát.

Munkahelyen és egyéb társas helyzetben megjelenő konfliktusok

Ha úgy érzi, munkahelyén, baráti kapcsolataiban nem méltányolják, érdemes elgondolkodni ennek okán. Akárcsak a családi-, párkapcsolati gondoknál, itt is felmerül a kérdés: „mennyire van egyensúlyban az adok és a kapok”. Mennyire képes Ön asszertíven viselkedni: saját igényeit, vágyait úgy kifejezni, hogy az „üzenet” célba is érjen?