Anyatejes táplálás

Forog-e a sírjában Petőfi és Kacsóh Pongrác?
Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? Könyvismertetés. Pszichológus blog.
Hogyan lehetnénk boldogabbak? – Bagdy Emőke könyvéről
Forog-e a sírjában Petőfi és Kacsóh Pongrác?
Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? Könyvismertetés. Pszichológus blog.
Hogyan lehetnénk boldogabbak? – Bagdy Emőke könyvéről
Összes

Anyatejes táplálás

Pszichológus blog: Anyatejes táplálás

Találós kérdés egy mátraaljai gyűjtésből:

„Tálba nem teszik,
Késvel nem metszik,
Egész világ azzal nevelőgyik.
Mi az?”

(Az anyatej)

Milyen különös, hogy egy ilyen végtelenül természetes és magától értető dolgot, mint az anyatejes táplálás, propagálni kell. Az utóbbi két évtizedben egyre több helyen próbálják felhívni a figyelmet az anyatejes táplálás egészségvédő, pozitív testi-lelki hatásaira.

Az egrieknek, Eger környékieknek nagy szerencséjük van, mert itt helyben is működik nemzetközi laktációs szaktanácsadónő. Hasilló Annamáriának hívják. Sokan évek óta ismerik és elismerik szülésznőként és szoptatási szaktanácsadóként végzett professzionális és nagy empátiával végzett munkáját. 2011-ben az Országos Bábaszövetség az ő számára adományozta az „ÉV BÁBÁJA” díjat, amit a szakma és az édesanyák szavazatai alapján ítélnek oda.

Bár az anyatej jelentőségéről az egészségügyi szakemberek elismerően szólnak, a gyakorlatban még mindig sok a tennivaló. Rengeteg kismama küszködik szoptatási gondokkal. Milyen tényezők nehezíthetik meg, hogy egy ilyen összetett, idegi-hormonális szabályozás alatt álló folyamat gördülékenyen működhessen?

– A hagyományos ellátás során több dolog is megnehezítheti a szoptatást. Ilyen az anya és a csecsemő elkülönítése, az időrend szerinti szoptatás, a kiegészítések adása, a cumi és a cumisüveg használata, a tápszerreklámok; az, ha az anya egymásnak ellentmondó információkat kap, vagy ha az önbizalmát aláássák. Fontos, hogy ezek az akadályok lehetőleg ne legyenek jelen. Az anya és a csecsemő biológiai sajátosságait figyelembe vevő és ezáltal a szoptatás sikeres beindulását elősegítő gondozás során fontos ezeknek a nehézségeknek a kiküszöbölése, így a szoptatás időtartama jelentősen megnövekedik.

– Hogyan tudnak a kismamák elébe menni annak, hogy az események lehetőleg a maguk természetes medrében folyjanak? Mi a jelentősége ennek?

– A szülés kimenetele jelentősen befolyásolhatja a szoptatás sikerét, ezért minden lelkes, érdeklődő várandós édesanyát arra biztatok, hogy használja ki azokat a hiteles információszerzési lehetőségeket, amelyek segítik az ő elköteleződését mind a szülés természetes kimenetelét, mind pedig az anyatejes táplálás jelentőségét illetően.

Fontosnak tartom ezt egyrészt azért, mert egy jól informált kismama magabiztos lesz szülése megindulásakor, s gyermeke világra jöttekor, így az újdonsült édesanya fizikailag jó állapotban, a szülés élménye által is megerősödve sokkal kiegyensúlyozottabb lesz.

Pszichológus blog: Anyatejes táplálás

Petra R képe a Pixabay -en.

Másrészt egy egészséges, elégedett anya megfelelően fogja tudni táplálni és gondozni a gyermekét. Ezzel növekszik az esélye annak, hogy mindkettőjüknek egészséges és kiteljesedett élete legyen. Harmadrészt pedig a fent említettek társadalmi jelentőségét hangsúlyozván, egy boldog és lelkes édesanya kellőképpen képes bekapcsolódni a közösségi életbe, másokat segítve és tanítva a szülővé válás útján.

Bimbó Melinda

A cikk eredeti változata a Fehér Hangok egészségnevelő kiadvány 2011. 7-8., július-augusztusi számában jelent meg.

 

 

HASILLÓ ANNAMÁRIA SZÜLÉSZNŐ, NEMZETKÖZI LAKTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓ HONLAPJÁT ITT TALÁLJA:

Hasilló Annamária szülésznő, nemzetközi laktációs szaktanácsadó