Ki a klinikai szakpszichológus?

Budapesti pszichológus napok
Budapesti Pszichológus Napok 2015
Párkapcsolat - kezdeményezés
Szorongás és kezdeményezés
Budapesti pszichológus napok
Budapesti Pszichológus Napok 2015
Párkapcsolat - kezdeményezés
Szorongás és kezdeményezés
Összes

Ki a klinikai szakpszichológus?

klinikai szakpszichológus

A klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus olyan pszichológus, aki az egyetemi (Ma) pszichológus diplomája megszerzése után egészségügyi ellátásban dolgozva, folyamatos munka mellett négy éven át szakirányú képzésben vett részt (Felnőtt és gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés), és a képzés végén sikeres szakvizsgát tett. A szakképesítés megszerzésével önálló egészségügyi tevékenység végzésére jogosult. (ANTSZ engedéllyel rendelkezik)

Mivel foglalkoznak a klinikai szakpszichológusok?

  • Terápia, betegvezetés, intervenció
  • Diagnosztika, pszichológiai felmérés
  • Oktatás, kutatás
  • Konzultáció és szakértői tevékenység

Hol dolgoznak klinikai szakpszichológusok?

Sokféle területen. Az egészségügyi ellátásban (kórházban, szakrendeléseken, nemcsak pszichiátriai osztályokon és pszichiátriai szakrendeléseken, hanem más osztályokon is pl. onkológián, kardiológián, stb.). Szociális szférában pl. családsegítő központokban. A gyermekekkel foglalkozó kollégák nevelési tanácsadókban (újabb nevén pedagógiai szakszolgálatnál), stb. Magánszektorban.

 

A bejegyzés az alábbi könyv felhasználásával készült.  Ha szeretne bővebben tájékozódni a témában, ezt a kötetet ajánlom szíves figyelmébe: Timothy J. Trull – E. Jerry Phares (2004). Klinikai pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest