Szorongás és kezdeményezés

klinikai szakpszichológus
Ki a klinikai szakpszichológus?
Pszichológus blog: Szociális fóbia, szociális szorongás.
Szociális fóbia – szociális szorongás
klinikai szakpszichológus
Ki a klinikai szakpszichológus?
Pszichológus blog: Szociális fóbia, szociális szorongás.
Szociális fóbia – szociális szorongás
Összes

Szorongás és kezdeményezés

Párkapcsolat - kezdeményezés

 

Kedves Melinda,

19 éves lány vagyok, és szeretnék néhány tanácsot kérni.
Van egy srác, nevezzük most Andrisnak, akivel régóta ismerjük egymást. Kicsit sok nehézség érte az életében, de egyébként egy nagyon kedves, megbízható, segítőkész személy. Úgy látom, valamiféle érzést táplál irántam. Következtetéseimet onnan vonom le, hogy egy este szórakozni voltunk egy kis szolid kocsmában. A társaságból, akikkel mentünk, leült mellém egy fiú ismerkedni, beszélgetni mindenféle hátsó szándék nélkül. Ezután Andris rám is megsértődött, meg a beszélgetni odaült fiúra is. A barátnőmék is ott voltak, másnap elmondták, hogy észrevették, Andris vonzódik hozzám.
A probléma az, hogy én is Andrishoz, de ő az ilyet nem vallja be, nem az a kezdeményező típus, közösségi oldalon is megvárja, amíg ráírnak, nem ír rá senkire sem. Nem kezdeményez beszélgetést, és hirtelen haragú is, ezért is volt több konfliktusunk.
Nem tudom mi tévő legyek, mégiscsak egy fiúnak kell meghódítani egy nőt.

Előre is köszönöm segítségét,
Flóra

 

Kedves Flóra!

Nagyon jó, hogy meg tudja magának fogalmazni, mit vár el egy fiútól egy kapcsolat indulásánál. Fontos, hogy a férfi-női szerepekről legyen valamilyen elgondolása. Ugyanakkor ezt az elképzelését valószínűleg sokszor felül fogja írni az élet. Azt hiszem, most is ez történik. Úgy tűnik, ez a srác nagyon nehezen kezdeményez, lehet, hogy nem is fog ilyet tenni Önnel kapcsolatban. Valószínűleg rengeteg bizonytalanság van benne.

Egy-egy ilyen helyzetben – mint amilyen ez a „szolid kocsmázás” volt – meg lehet figyelni, hogy hogyan működik a másik. Ha jól értem a sorait, akkor itt az történt, hogy tetszik egymásnak egy fiú meg egy lány, és amikor a színre lép egy harmadik, akkor a fiú ahelyett, hogy harcolna, kirekesztve érzi magát, és visszahúzódik.

Ismerek olyan embereket, akik érzékenyek a visszautasításra, és csak akkor mernek közeledni, ha a másik egyértelműen kinyilvánítja, hogy kíváncsi rá. Akkor viszont nagyon meg tudnak nyílni. Ha fontos Flórának ez a kapcsolat, akkor valószínűleg túl kell lépnie a „ki kezdeményezzen” problémán.

Az volna jó, ha egy őszinte beszélgetés során tisztázni lehetne, hogy ki mit érez a másik iránt, hogy élte meg ezt a kocsmázós helyzetet. Lehet, hogy óriási megkönnyebbülés lesz ez annak a fiúnak, és lesz ebből egy szép szerelem, de az is lehet, hogy porba hull az Ön kezdeményezési kísérlete, mert ez a fiú nem nyílik meg.

Még egy fontos gondolat: említette, hogy eddig is sok konfliktusuk volt, a fiú sértődékeny és hirtelen haragú.
Bárhogy is folytatódik a Maguk kapcsolata, mindig tartsa szem előtt azt, hogy Ön jól legyen. Érdemes megvizsgálnia, hogy Ön mit él át ezzel a fiúval, jó-e ez, kell-e ez Önnek, vagy más elképzelései vannak a férfi-nő kapcsolatról, mint ami Önök között zajlik.

Párkapcsolat - kezdeményezés

Madalin Calita képe a Pixabay -en.

Üdvözlettel,
Melinda