A dohányzás egészségpszichológiája

patchwork család pszichológus blog
Élet a váláson túl – patchwork-család
Pszichológus blog: Mesélés, meseterápia
Mese, mese, mátka
patchwork család pszichológus blog
Élet a váláson túl – patchwork-család
Pszichológus blog: Mesélés, meseterápia
Mese, mese, mátka
Összes

A dohányzás egészségpszichológiája

a dohányzás egészségpszichológiája - könyv

URBÁN RÓBERT ÉS MUNKATÁRSAI: A DOHÁNYZÁS EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIÁJA.

ORSZÁGOS ADDIKTOLÓGIAI INTÉZET, BP. 2005.

Vannak, akik azért füstölögnek, mert nem tudnak, vagy nem akarnak leszokni, mások meg azért, mert kéretlenül szívniuk kell a cigarettabűzt. A dohányzás megítélése koronként és országonként eltérő. Időről időre heves viták gyúlnak mind a dohányreklámoknak, mind magának a dohányzásnak a szabályozásáról.

A dohányzás népegészségügyi probléma. Hazai adatok szerint a magyar lakosság közel egyharmad része dohányzik. Ez önmagában is hatalmas szám, ám a dohányzás következményei még ennél is messzebbre gyűrűznek. Közismert tény például a passzív dohányzás pusztító hatása. A dohányosok nemcsak saját egészségüket veszélyeztetik, hanem azokét is, akik környezetükben szívják a füstöt, különösen azokét, akik velük együtt élnek: házastársét, gyermekekét stb. Szintén közismert tény a dohányzás magzatkárosító hatása. Arról már ne is beszéljünk, hogy a dohányzás okozta betegségek kezelése mekkora költséget jelent évente a társadalombiztosítás számára.

Miért gyújt rá valaki? Miért szokik rá a cigarettára? Miben segít neki a cigaretta? Vagy esetleg nem is segít, csak már megszokta? Mit gondolnak az emberek a dohányzásról? Milyen betegségekkel függ össze a dohányos életmód? Hogyan lehet a dohányosokat segíteni a leszokásban? Miért van az, hogy „az egyiknek sikerül, a másiknak nem”?

A dohányzás élettani, társadalmi, pszichés, szociokulturális stb. vonatkozásaival együtt végtelenül összetett jelenség, s mint ilyen, kutatása is több tudományág kérdésfeltevéseivel és szoros együttműködésével történhet, ahogy Urbán Róbert fogalmaz: „interdiszciplináris megközelítést igényel”. A dohányzás egészségpszichológiája, mely az Országos Addiktológiai Intézet gondozásában jelent meg, a Dohányzás c. sorozat nyitó köteteként ehhez kíván segítséget nyújtani. A könyv az ELTE PPK Pszichológiai Intézete kutatóinak a vizsgálataiból összeállított válogatás.

A tanulmánykötet első fejezete, Urbán Róbert írása rövid, tömör áttekintést nyújt a dohányzás egészségpszichológiájáról. A dohányzás és az egészség kapcsolatát vizsgálva ismerteti a hazai és nemzetközi adatokat, a dohányzással összefüggő halálozást. Ebben leírja, hogy a dohányzást a legsúlyosabb elkerülhető kockázatnak tartják. A KSH adatai szerint a 35-64 éves kor között elhunyt férfiak 35 százalékának halálozási oka a dohányzással hozható összefüggésbe. A dohányzás bizonyítottan fő oki tényezőként játszik szerepet a tüdőrákban, a krónikus tüdőelzáródási betegségekben, a gégerákban, a szájüregi rákban stb., de az agyvérzés, gyomorrák, gyomorfekély kialakulása is összefüggésben állhat a dohányos életvitellel. Urbán Róbert vázlatában a dohányzás bio-pszicho-szociális meghatározóit veszi sorra. Ezeket végig nézve értesülhet az olvasó többek között arról az érdekességről is, hogy kutatják a dohányzás genetikai hátterét: a dohányzás elkezdésének és fenntartásának jelentős örökletességi összetevőjét sikerült kimutatni.

a dohányzás egészségpszichológiája - könyv

Hans képe a Pixabay -en.

Az e vázlatot követő fejezetek a felvázolt problémakörök egy-egy szeletének vizsgálatait és főbb kutatási eredményeit tartalmazzák. Így képet kaphat az olvasó a dohányzás és a stressz kapcsolatáról, a nikotinfüggés méréséről, az iskolai végzettség, a depresszió és az önszabályozás szerepéről, arról, hogy milyen motivációk és dohányzással kapcsolatos elvárások élnek a dohányzók és nemdohányzók fejében. A cikkek között szerepel egy, a serdülőkori dohányzást vizsgáló írás, és a szerzők mellékletként egy amerikai, dohányzásról leszoktató program ismertetését adják közre.

Nem laikusoknak szóló ismeretterjesztő könyvről van szó. Elsősorban olyan szakemberek tudják haszonnal forgatni, akik munkájukból kifolyólag érintettek a dohányzásról való leszoktatásban és egy egészségesebb társadalom kialakításáért küzdő, szemléletformáló munkában. Orvosok, pszichológusok, pszichoterapeuták, leszoktató programokat vezető ápolók, szociális munkások, tanárok.

A tanulmánykötet nagy erénye, hogy az ismertetett vizsgálatokat magyar mintákon végezték el, így a kapott eredmények nem „import termékek”, hanem a mai magyar társadalom pszichés és egészségügyi állapotát tükröző adatok, összefüggések. Ezek részben további vizsgálatok alapjául szolgálhatnak akár más kutatók számára is, a magyar tudományos életen belül ezzel is ösztönözve a különböző tudományágak közötti szorosabb együttműködést a dohányzás témakörében, részben pedig azok munkájának hatékonyságát segítik, akik hivatásuknál fogva nap mint nap a dohányzás elleni küzdelemben vesznek részt.

A váci Kucsák Könyvkötészet és Nyomda a hófehér lapokat szivarbarna, kemény tapintású, rostos borítóba fogta, a könnyen kézbesimuló kis kötet láttán az ember óhatatlan vágyat érez arra, hogy beleszagoljon a lapokba – sajnos nem dohányillatúak…

Bimbó Melinda, pszichológus

A cikk megjelent a Fehér Hangok egészségnevelő kiadvány 2005. 9., szeptemberi számában.