Ingyenes pszichológus?

Pszichológus blog: Online társkeresés
Internetes társkeresés
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?
Pszichológus blog: Online társkeresés
Internetes társkeresés
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?
Összes

Ingyenes pszichológus?

Ingyenes pszichológus?

Ingyenes pszichológiai ellátást szeretne? A közalkalmazotti béréből kell kigazdálkodnia Ön és családja megélhetését? Állás nélkül maradt? Adósságai az égig érnek? A magyar lakosság jelentős hányada így van ezzel. Ebben a bejegyzésben arról tájékozódhat, milyen lehetőségei vannak lelki egészségének megőrzésére, helyreállítására akkor, ha nem tud megfizetni privát praxisban dolgozó szakembert.

Ingyenes pszichológus – Miért nem jó ötlet ez?

Leginkább azért, mert Ön egy professzionális keretek között működő szolgáltatást szeretne igénybe venni. A pszichológusa nem egy jóbarátja, aki egy csésze kávé mellett meghallgatja Önt. Vannak feltételei annak, hogy jó szakmai felkészültséggel és az előre megállapodott időben folyamatosan elérhető legyen az Ön számára. Saját megélhetése mellett meg kell teremtenie a legális működése feltételeit és a kötelező szakmai továbbképzésének anyagi hátterét. Amikor Önnel dolgozik, nem szívességet tesz Önnek, hanem a munkáját végzi. Ennek az alapja egy olyan megállapodás, mely Önök között köttetett. Ő szolgáltatást ad el, és Ön fizet ezért. Ez teremt egyenrangú partneri viszonyt Önök között. Ez az állami intézményekben is így van. Fontos szem előtt tartania, hogy Ön nem (!) „ingyenes pszichológushoz” megy, amikor állami ellátásban dolgozó kollégához fordul. Az óradíjat ekkor a társadalombiztosítás állja, annak járulékát pedig, hogy Ön biztosított legyen, Ön minden hónapban megfizeti a NAV-nak.

Hová fordulhat segítségért „ingyenes pszichológus” helyett?

TB-alapon elérhető pszichológusok

Fontos tudnia, hogy a lakóhelyéhez tartozó pszichiátriai szakrendelésen és a családsegítő központban jó eséllyel alkalmaznak pszichológust. A pszichiátriai szakrendelésen általában klinikai szakpszichológus, vagy legalább képzésben lévő kolléga dolgozik, ez utóbbi esetben szakmai kontroll szavatolja az elvégzett munka minőségét. Sajnos ezek az intézmények igen telített kapacitással működnek. Így könnyen elfordulhat, hogy várnia kell, míg az első beszélgetésre sor kerül, vagy jóval ritkábban tud órára járni, mint egy magánrendelésen. A hét egy részében én is egy ilyen intézményben dolgozom, és azt tapasztalom, hogy sok olyan bérből és fizetésből élő ember van, aki ezekkel a megszorításokkal együtt is jól tud élni ezzel az ellátási rendszerrel. A Lélekben Otthon weboldalán címmel, telefonszámmal, az intézmény vezetőjének nevével meg tudja nézni, hogy Ön területileg hová tartozik. Van, ahol beutaló nélkül is fogadják, míg máshol a háziorvos segítségével tud bekerülni az ellátásba. Ha nincsen pszichológusuk, akkor kérdezze meg bátran, hogy gyógyszeres kezelés mellett, vagy azon kívül milyen szolgáltatást tudnak nyújtani. Van-e olyan pszichoterápiás szemléletű orvos, mentálhigiénés szakember, szocioterapeuta, akinek van kapacitása alkalmanként segítő beszélgetésre. Van-e olyan csoport, amihez lehet csatlakozni. Pl. relaxációs csoport, stresszkezelő tréning, problémamegoldó tréning, verbális csoport, stb. Felejtse el a „bocsánat, hogy élek” hozzáállást! Bátran érdeklődjön azokról a lehetőségekről, amiket igénybe vehet. Hiszen nem „ingyenes pszichológust” akar, hanem keményen fizetett az egészségügyi ellátásért minden hónapban, akkor is, amikor nem volt rá szüksége.

Gyermekek, serdülők, fiatal felnőttek ellátása

A gyerekek szerencsésebb helyzetben vannak, mint a felnőtt lakosság. A helyi nevelési tanácsadók 3 és 18 év közötti gyermekek számára nyújtanak pszichoterápiás ellátást. Sok óvodában, iskolában elérhető már pszichológus. A családsegítő központok mellett működő gyermekjóléti szolgálatok pszichológusához is lehet vinni a kicsiket. A fiatal felnőttek közül azok, akik főiskolára, egyetemre járnak, több lehetőségre számíthatnak, mint dolgozó kortársaik. Egyre több felsőoktatási intézmény kínál hallgatói számára diáktanácsadó szolgálatot. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel!

Telefonos lelkisegélyszolgálatok

Ha úgy érzi, hogy azonnal szeretne beszélni valakivel, akkor a telefonos lelkisegély szolgálatok állnak rendelkezésére. A 116-123-mas telefonszám a Magyar Lelkisegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) hívószáma. Őket a nap 24 órájában bármikor felhívhatja, a hívása ingyenes. A vonal túlsó végén egy önkéntes ügyelő ül. Legtöbbször nem pszichológus, hanem egy olyan hús-vér laikus ember, aki megvívta saját harcait az életében, és úgy döntött, hogy szeretne idejének egy részében másoknak segíteni. Fontos tudni, hogy a telefonos ügyelők komoly szűrésen, majd kiképzésen vesznek részt, mire hívásokat fogadhatnak. A telefonos lelkisegély szolgálatok  hallatlan nagy előnye, hogy ingyenesek, a hívó anonimitását tiszteletben tartják, és azonnal elérhetőek. Általában egy alkalomra szól a beszélgetés. A hívó és az ügyelő nem folytatják ezt később. Így ha úgy érzi, hogy rendszeresen szeretne beszélgeti valakivel, akkor más megoldást kell keresnie.

Önsegítő csoportok

Az önsegítő csoportok Magyarországon még kevéssé elterjedtek, pedig nagy erő rejlik bennük. Ezekben a csoportokban nem egy pszichológus vagy más professzionális segítő működik közre, hanem a hasonló problémával élők maguk osztják meg egymással a tapasztalataikat. Hazánkban talán a legismertebb önsegítő csoport az alkoholizmusból felépülni vágyók, és ezért erőfeszítéseket tevők csoportja, az Anonim Alkoholisták. A beszédzavarral élők számára kínál segítséget a DöCÖGők Önsegítő Csoport, mely a Démoszthenész Egyesület keretein belül működik. Érdemes körülnézni, hogy hol találhatók olyan emberek, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek.

Ingyenes pszichológus?

Ben Kerckx képe a Pixabay -en.

Térképezze fel a helyi lehetőségeket!

A fenti lehetőségek mellett mindig nézzen körül, hogy az Ön szűkebb-tágabb életterében milyen lehetőségek adódnak. Egy-egy kórházban van mód ambuláns kezelésre, máshol vannak olyan helyi alapítványok, akikhez ingyenesen vagy méltányos óradíj ellenében lehet fordulni. Gyakori, hogy a  családsegítő központokban nagyon jó pszichológiai érzékkel megáldott szociális munkások vezetnek különböző csoportokat. Pl. tartós munkanélkülieknek, kismamáknak, kamaszoknak, stb. Van, ahol mentálhigiénés szemléletű lelkész tud sokat tenni a környéken élőkért, sok helyen a kismamák, kisgyermeket nevelők segítik egymást. Ezek a lehetőségek természetesen nem helyettesítik a professzionális kezelést, de „természetes védőhálóként” hihetetlen nagy szolgálatot tesznek abban, hogy a bajban lévők túljussanak egy-egy nehéz élethelyzeten.

Bimbó Melinda, klinikai szakpszichológus

 

Ha úgy érzi, hogy mások számára hasznos lehet ez a bejegyzés, kérem, ossza meg!