Családi nyaralás: pihenés vagy időzített bomba?

pszichológus online
Idegenbe szakadt magyarok
Pszichológus blog - Életszakasz váltás
Életszakasz problémák
pszichológus online
Idegenbe szakadt magyarok
Pszichológus blog - Életszakasz váltás
Életszakasz problémák
Összes

Családi nyaralás: pihenés vagy időzített bomba?

Pszichológus blog. Családi nyaralás.

Különböző igények és családi életciklusok

A gyerekek még a vízparton akarnak játszani, a férj örül a két hét szabadságnak, és a helyi látványosságokat látogatná, az asszony próbálja összeegyeztetni a különböző igényeket, úgy érzi, kezd megőrülni, és hogy a munkahelyre visszatérés pihenésképp fog hatni számára. Mindenki jót akar, szeretné jól érezni magát, és a feszültség mégis kézzel fogható pár nap után. Ismerős a helyzet valamelyik szereplő szemszögéből? Mi történik itt?

Ha a családi eseményeket és azok mozgatórugóit vizsgáljuk, az aktuális történések mellett mindig meghatározó szerepe van annak az életciklusnak, amelyben a család éppen állomásozik, ill. annak, hogy a korábbi életciklusok adta kihívásokra mennyire sikerült jó reagálni. Most nézzünk meg ezekből az életciklusokból néhányat a nyaralással, pihenéssel összefüggésben. (…)

 

Serdülők

A kamaszok előszeretettel feszegetik a határokat, sok feszültséget és ijedelmet okozva ezzel szüleiknek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy sok régi konfliktus ilyenkor éled újjá, és a serdülők elég már okosak ahhoz, hogy más szemszögből is lássák, hogyan működnek szüleik, mint ahogy a szülők maguk láttatni szeretnék ezt. A közös utazások a „mit szabad, mint nem szabad” huzakodásokon túl remek alkalmat jelentenek arra, hogy egy-egy jóízű beszélgetés, eszmecsere eredményeképpen a szülők értékei, nézetei helyet szerezzenek maguknak a kamaszok lelkében. Továbbá a serdülőkkel sok olyan kulturális programot lehet már szervezni, amelyekben igazi, csillogó elméjű társaik tudnak lenni szüleiknek eredeti meglátásokkal, kritikával, humorral, a világra való nyitottsággal.

(…)

 

Pszichológus blog. Családi nyaralás.

Luda Kot képe a Pixabay -en.

 

CIKKEM AZ ALÁBBI WEBOLDALON OLVASHATÓ: Mentálhigiénés Csoport 

Bimbó Melinda, klinikai pszichológus