Simonton tréninggel a rák ellen

Pszichológus blog: Felkészülés a szülésre.
Felkészülés a szülésre
Klinikai szakpszichológus - A mozgás szerepe a téli depresszió leküzdésében.
Dermedtségtől a mozgásig
Pszichológus blog: Felkészülés a szülésre.
Felkészülés a szülésre
Klinikai szakpszichológus - A mozgás szerepe a téli depresszió leküzdésében.
Dermedtségtől a mozgásig
Összes

Simonton tréninggel a rák ellen

Pszichológus blog: Simonton tréning

Fodorne Vincze AnnaAz Egyesült Államokban a hetvenes években a Simonton házaspár – egy onkológus szakorvos és pszichológus felesége – létrehoztak egy alternatív klinikát, ahol olyan daganatos betegek kezelését vállalták fel, akik az orvostudomány akkori állása szerint gyógyíthatatlanok voltak. Betegeik egynegyede meggyógyult, egynegyede nem romlott tovább, az átlagos túlélési idő pedig megkétszereződött. Statisztikai módszerekkel is elemzett, döbbenetes eredményeikről A gyógyító képzelet c. könyvükben magyarul is olvashatunk. A házaspár módszere néhány évtized alatt világszerte elterjedt, kiképződtek magyar szakemberek is.

2011 májusában Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus indított ilyen csoportot Egerben a Mentálhigiénés Csoport keretén belül. Őt kérdeztük a Simonton-módszerről.

– Mi a módszer alapgondolata?

– Az egyik legfontosabb felismerés, hogy a képzeletünk, gondolkodásunk hatással van a testi működésünkre. Elég csak felidéznünk egy citrom látványát, ízét, illatát, és máris elindul a nyálelválasztásunk. Az elme és a test közötti kölcsönhatás megbetegítő hatással is bírhat, ugyanakkor gyógyító erőket is jelenthet. A régi sérelmek, nehézségek megbetegítő tényezők lehetnek, a krízishelyzetek gyakoriak a daganatos betegek élettörténetében. Ez jól mutatja, hogy az érzelmi konfliktusok, az élethelyzeti krízis, a tartós neheztelés leköti az immunrendszert. Az egészség megőrzésében és helyreállításában aktívan támaszkodhatunk gyógyító imaginációnkra, belső képeinkre, amelyek ténylegesen megváltoztatják testi működésünket.

– Hogyan kell elképzelni a csoportfoglalkozásokat?

– Ez egy edukációs tréning. Olyan módszert tanulhatnak meg a résztvevők, amelyek segítségével jól tudják aktivizálni saját belső erőiket. Sok apró technikát foglal magában a módszer, pl. progresszív relaxációt. A legfontosabb eszközök a gyógyító imagináció és a szemléletváltás, a gondolkodásmód megváltoztatása. Nem a rákról beszélgetünk, hanem az egészségről, egészségmegőrzésről. Noha először meghökkentően hangzik, közösen végiggondoljuk, milyen betegségelőnyök származhatnak a daganatos megbetegedésből, és hogyan lehet más úton megszerezni ezeket az előnyöket. Természetesen szóba kerül a fájdalom, a szenvedés, a halál. Ez utóbbi sajnos még mindig tabutémának számít. Mivel a Simonton egy csoportterápiás módszer, a csoporttöbblet is fontos terápiás hatás: a csoporttagok sok támogatást és ötletet is kapnak egymástól.

– Kik jelentkezhetnek egy induló csoportba?

– Daganatos betegek tekintet nélkül arra, hogy milyen fajta rákot diagnosztizáltak náluk, illetve hogy mennyire előrehaladott az állapotuk.

– Mit kell még tudnia annak, aki jelentkezni szeretne?

– Egy csoport 10 + 1 alkalmat jelent, heti egy alkalommal másfél órát. A csoporton való részvétel nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést, hanem kiegészíti azt. Természetesen nem csodaszerről van szó, nem lehet garantálni a biztos gyógyulást senkinél. A csoporton résztvevő betegek aktivitása, saját gyógyulásuk iránti felelősségvállalása, tenni akarása nélkülözhetetlen.

Bimbó Melinda

 

Pszichológus blog: Simonton tréning

Marijana képe a Pixabay -en.

 

A cikk Aktivitás és gyógyulás címmel megjelent a Fehér Hangok egészségnevelő kiadvány 2011. 5.-6., május-júniusi számában. A beszélgetésben említett csoportra már nem lehet jelentkezni. Amennyiben a módszer felkeltette érdeklődését, az interneten, illetve a lakóhelyéhez közel eső egészségügyi intézményekben vagy lelki egészséggel foglalkozó intézményekben érdemes érdeklődni, van-e olyan szakember, aki ilyen csoportot indít.

Anna egyéni és csoportos keretek között is fogad pácienseket, ezen a telefonszámon lehet őt elérni: 06 20 216 9459